niedziela, 3 maja 2015

Zapiekanka z dorsza z ziemniakami i brokułami


Składniki:
500 gram filetów z dorsza
700 gram ziemniaków
1 brokuł
100 gram sera żółtego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oliwa z oliwek, mąka
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2,5 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

sos beszamelowy:
Masło roztopiłam, wsypałam mąkę i wymieszałam, lekko podsmażyłam. Cienkim strumieniem dodawałam mleko, ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
zapiekanka:
Ziemniaki obrałam obgotowałam, Wystudziłam , pokroiłam w plastry.Dorsza pokroiłam na mniejsze kawałki, posypałam solą i pieprzem skropiłam sokiem z cytryny. Pozostawiłam na godzinę w lodówce. Obtoczyłam w mące, smażyłam z obu stron na niewielkiej ilości oliwy.
Różyczki brokuła ugotowałam na parze ( około 4 minuty )
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam ziemniaki, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Na nich położyłam dorsza, następnie brokuł. Całość zalałam sosem beszamelowym. Wierzch posypałam żółtym serem. Zapiekałam pod przykryciem przez 30 minut w temp. 190 stopni.




1 komentarz: