wtorek, 28 sierpnia 2012

FASZEROWANE UDKA




 SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

4 udka kurczaka
4 łyżki posiekanej pietruszki
4 łyżki potargowanego sera żółtego
2 ząbki czosnku polskiego
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka pikantna Prymat, papryka słodka
olej



 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Udka umyć i osuszyć. Ściągnąć skórę, aż do końca kości ( ja u góry kość łamię uderzając w nią tłuczkiem ). Odciąć mięso od kości, zmielić je maszynką na sitach o grubych oczkach.


Dodać pietruszkę , ser żółty i przyprawy.

Dokładnie wymieszać. 

Udka napełnić farszem.

Zamknąć zwijając skórę do środka udka. 

Po wierzchu posypać papryką słodką, solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wlać olej. Włożyć udka, tą stroną gdzie skóra jest zawinięta do dołu ( żeby się nie otworzyły ). Piec w temperaturze 160 °C przez ok. 60 minut.




7 komentarzy:

  1. nigdy nie widzialam takich udek! swietny pomysl!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne są :) ale jat takie ładne skórki uzyskać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy, że będą się piekły bez przykrycia,pod koniec pieczenia można też przestawić program w kuchence na opiekanie od góry

      Usuń
  3. haha, chodziło mi o to, jak oddzielić mięsko od skóry tak żeby jej nie uszkodzić, z ledwością potrafię wyjąć kości z udka, moja wina - źle się wyraziłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Palcem podważam skórkę, a potem jednym ruchem ręki przeciągam ją do końca.Końcówkę udka uderzam tłuczkiem w ten sposób łamię kość :)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam...przepis na te udka spodobał mi się i właśnie piekę na dzisiejszy obiad....dziękuję za pomysł

    OdpowiedzUsuń