czwartek, 26 września 2013

wieprzowina w jarzynach

Obiad na 4 - 6 porcji.
 

Składniki:
30 dag obranej marchewki
15 dag obranego selera
15 dag obranej pietruszki
1 średni por
15 dag fasolki szparagowej
masło

600 gram łopatki

przyprawy: sól, pieprz, musztarda, papryka słodka, magi, pieprz w ziarenkach ,liść laurowy, ziele angielskie

dodatkowo : ryż - ugotowałam Parboiled

Sposób wykonania:

Obrane, umyte warzywa pokroiłam w plasterki,por w półksiężyce, fasolkę na mniejsze części.Podsmażyłam na maśle.



Łopatkę pokroiłam  na drobną kostkę, smażyłam tak długo aż mięsko się dość mocno zrumieniło,podlałam wodą. Dodałam 2 liście laurowe,kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, sól. Dusiłam przez około30 minut. Wsypałam podsmażone warzywa. Gotowałam przez następne 10 minut. Doprawiłam do smaku magi, pieprzem słodką papryką, solą i płaską łyżeczką musztardy. Zaciągnęłam zawiesiną zrobioną z mąki i wody. Wieprzowinkę podawałam z ryżem.




1 komentarz: