składniki:
1 średnia kapusta
1 kg ziemniaków
2 duże cebule
100 g kiełbasy lub boczku wędzonego
jajko
olej do smażenia
sól, pieprz, majeranek
2 szklanki bulionu drobiowego
400 ml śmietany 18 %
Sposób wykonania:
Z kapusty wykroiłam głąb. Zanurzyłam w garnku z wrzącą, osoloną wodą na chwilę. Zdjęłam wierzchnie liście i ponownie włożyłam do garnka. (czynność tą powtarzałam kilkakrotnie). Z każdego liścia wyciełam nerw.
Ziemniaki obrałam starłam na tarce o średnich oczkach, odcisnęłam z nadmiaru wody.
Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam razem z drobno pokrojoną kiełbaską. Starte ziemniaki połączyłam z przestygniętą cebulką jajkiem i przyprawami. Farsz musi być dobrze doprawiony, żeby gołąbki nie były za mdłe.
Na ostudzone liście kapusty nakładałam po 2 łyżki farszu, zawinęłam. Gołąbki pokładałam ciasno w garnku. Polałam bulionem wymieszanym ze śmietaną. Dusiłam przez około 1 godzinę.
Ziemniaczane są przepyszne-ja znam wersję zapiekaną w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńkiedyś próbowałam,ale mi nie wyszły,palą się,wolę robić na gazie:)
OdpowiedzUsuń26 year-old VP Product Management Tessa Vowell, hailing from Dolbeau-Mistassini enjoys watching movies like Planet Terror and Ghost hunting. Took a trip to Ha Long Bay and drives a Delahaye Type 175S Roadster. Informacje dodatkowe
OdpowiedzUsuń