Składniki:
6 - 8 sztuk matiasów
2 garści suszonych podgrzybków
3 cebule
sól, pieprz, olej
Sposób wykonania:
Suszone grzyby moczyłam przez całą noc, odcedziłam. Matiasy moczyłam przez 3-4 godziny. Cebulkę obrałam, pokroiłam w piórka, zeszkliłam na oleju, ściągnęłam z patelni.Grzybki pokroiłam w paseczki, podsmażyłam na oleju. Dodałam co cebulki, wymieszałam, pozostawiłam do wystygnięcia. Śledzie pokroiłam w kawałki. Do słoja naprzemiennie, warstwami wkładałam śledzie przesypując cebulką wymieszana z grzybkami. Każdą warstwę oprószałam pieprzem. Całość zalałam olejem. Odstawiłam do lodówki na całą dobę.
Pozwole sobie spisac bardzo mi sie spodobal przepis taki niespotykany dzieki .Zdrowych Swiat zyczymy :):)
OdpowiedzUsuńŻyczę również Zdrowych i Wesołych Świąt :)
UsuńTakich śledzi jeszcze nie jadłam, zrobię je na wigilię. Zdrowych i Spokojnych Świąt. Dorota
OdpowiedzUsuńPyszne są te śledziki! Na patelnie do cebuli i grzybów warto dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i od razu mocno popieprzyć. Grzybów nie trzeba moczyć - wystarczy pogotować około 30 minut i potem na patelnie na dodatkowe kilka i są gotowe.
OdpowiedzUsuńtakie śledzie z grzybami suszonymi to potrawa pochodząca z Litwy
OdpowiedzUsuń43 year-old Nuclear Power Engineer Arri Edmundson, hailing from Dauphin enjoys watching movies like "Sea Hawk, The" and Painting. Took a trip to Belovezhskaya Pushcha / Bialowieza Forest and drives a Duesenberg SJ Roadster. Pelny artykul
OdpowiedzUsuń