środa, 18 grudnia 2013

śledzie z suszonymi grzybami



Składniki:
6 - 8 sztuk matiasów
2 garści suszonych podgrzybków
3 cebule
sól, pieprz, olej



Sposób wykonania:
Suszone grzyby moczyłam przez całą noc, odcedziłam. Matiasy moczyłam przez 3-4 godziny. Cebulkę obrałam, pokroiłam w piórka, zeszkliłam na oleju, ściągnęłam z patelni.Grzybki pokroiłam w paseczki, podsmażyłam na oleju. Dodałam co cebulki, wymieszałam, pozostawiłam do wystygnięcia. Śledzie pokroiłam w kawałki. Do słoja naprzemiennie, warstwami wkładałam śledzie przesypując cebulką wymieszana z grzybkami. Każdą warstwę oprószałam pieprzem. Całość zalałam olejem. Odstawiłam do lodówki na całą dobę.

4 komentarze:

  1. Pozwole sobie spisac bardzo mi sie spodobal przepis taki niespotykany dzieki .Zdrowych Swiat zyczymy :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę również Zdrowych i Wesołych Świąt :)

      Usuń
  2. Takich śledzi jeszcze nie jadłam, zrobię je na wigilię. Zdrowych i Spokojnych Świąt. Dorota

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są te śledziki! Na patelnie do cebuli i grzybów warto dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i od razu mocno popieprzyć. Grzybów nie trzeba moczyć - wystarczy pogotować około 30 minut i potem na patelnie na dodatkowe kilka i są gotowe.

    OdpowiedzUsuń