Składniki
0,6 kg twarogu
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
kostka masła
2 żółtka
4 paczki herbatników petit beurre
3 łyżeczki kakao
aromat pomarańczowy
polewa czekoladowa
- Sposób przygotowania
- Twaróg zmielić przez maszynkę,
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać żółtka, ucierać , powoli dodawać ser.
Masę podzielić na 2 części.
Do jednej części masy dodać 3 łyżeczki kakao i dokładnie wymieszać.
- Na folię aluminiową wyłożyć herbatniki ( 3 rzędy po 4 sztuki, maja powstać dwa domki), rozprowadzić na nich jasną masę, przykryć herbatnikami, rozprowadzić ciemną masę.
- Złożyć w trójkąt (wzdłuż dłuższych krawędzi ) owiniętą w folię chatkę włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy stwardnieje rozwinąć z folii i polać polewą czekoladową. Dekorować np kolorową posypka.
wygląda smacznie, fajny pomysł:D
OdpowiedzUsuńWspomnienie mojego dzieciństwa. Co prawda mama robiła w formie trapezu i oblany był grubą warstwą gorzkiej czekolady, ale smaki na pewno te same. Muszę kiedyś spróbować to zrobić.
OdpowiedzUsuń