Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
25 dag masła
2 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru pudru
Polewa truskawkowa:
1 kg truskawek ( świeże lub mrożone )
3 galaretki truskawkowe
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle
ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo
dodać do masy ciągle mieszając. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30
minut. ( blaszka prostokątna o wymiarach 24x35 )
Masa budyniowa:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając przestudzony budyń.
Masa truskawkowa:
Truskawki zmiksować, jeżeli są to truskawki mrożone przed zmiksowaniem odmrozić. Truskawki podgrzać, dodać 3 galaretki, podgrzewać ciągle mieszając, aż galaretki się rozpuszczą.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową, przykryć drugą połową biszkoptu. Wierz polać tężejącymi truskawkami. Włożyć do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz