niedziela, 20 lipca 2014

Urodzinowy torcik


Składniki:

Biszkopt:

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

masa serowa:
1/2 kg serka waniliowego
1 kostka masła
6 łyżek cukru pudru
masa śmietanowa
800 ml śmietany 36 %
5 łyżek cukru pudru

dodatkowo:
1/2 ćwiartkowego słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
orzechy do posypania boków ciasta
opłatek tortowy z Myszką Miki
Sposób wykonania:

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle 
ubijając. Mąkę wymieszać z  proszkiem do pieczenia.
.Stopniowo dodać do masy ciągle mieszając. Piec w 
temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. ( blaszka 
okrągła średnica 21 cm )

masa serowa: 
Masło zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dodawać serek , aż masa stanie się puszysta. 

masa śmietanowa: 
Śmietanę kremową ubić z cukrem pudrem na sztywno. 

Upieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Lekko nasączyć zimną herbatą. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem, delikatnie nasączyć zimna herbatą.Wierzch i boki ciasta  posmarować bitą śmietaną ( niewielką ilość pozostawić do udekorowania brzegów torcika ). Schłodzić. 
Opłatek tortowy dociąć do wymiarów ciasta. Położyć na tort lekko dociskając na całej powierzchni, tak aby nie pozostały pęcherzyki powietrza. Krawędzie opłatka delikatnie docisnąć, aby przywarł do tortu. ( Opłatek pod wpływem wilgoci pomarszczy się , ale po kilku minutach ładnie przylgnie do powierzchni tortu ) Brzegi ciasta udekorować według uznania. ( u mnie rozdrobnione orzechy )

Zalecane jest nałożenie opłatka 1 -2 godziny przed podaniem tortu. 



4 komentarze: