poniedziałek, 1 października 2012

Flaczki grzybowe

        



         Nigdy nie jadłam flaczków grzybowych. Do tych namówiła mnie moja mama. Twierdziła, że są bardzo dobre. Dała mi grzybki, przepis i kazała wypróbować.

Tak wyglądają niemki.



Przepis na flaczki z niemek.

Składniki :

500 gram obgotowanych grzybów
2 średnie marchewki
1/2 por ( tylko biała część )
1/2 selera
2 kostki rosołowe
3 litry wody
1 łyżka przyprawy do flaków
sól, pieprz, magi do smaku
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki
2 liście laurowe
5 szt ziela angielskiego
pieprz w ziarenkach.


Sposób wykonania:

Niemki oczyścić odciąć korzonki, obgotować w osolonej wodzie - same kapelusze. Przestudzic.
Warzywa umyć obrać, pokroić w paski, porę w półksiężyce. Do garnka wlać 3 litry wody. Dodać 2 kostki rosołowe, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa. Gotować 10 minut. Obgotowane niemki pokroić w paski, dodać do wywaru wsypać łyżkę przyprawy do flaków, gotować jeszcze 30 minut. Przygotować zasmażkę. Dodać do zupy, zagotować. Doprawić magi i mielonym pieprzem.
Flaczki były pyszne :)

4 komentarze:

  1. uwielbiam grzyby, a tych nie znam, chetnie po nie siegne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja znam te grzyby pod nazwą "turki", bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne :) właśnie zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A oto wersja lekko podrasowana :) FLAKOW Z NIEMEK:
    nożki również tych grzybów nadają się po ugotowaniu do tej potrawy /i nietylko tej/ - wiec je dodajemy wraz z kapeluszami pokrojonymi w paski - słupki. Dodatkowo dodaję kilka suszonych grzybów /wczesniej namoczonych w ZIMNEJ WODZIE/ wraz z tym co po ich namoczeniu zostanie. Nie zasmażam mąką lecz zagęszczam lekko przyduszoną cebulką /około 1 dużej cebuli/ na tłuszczu /wykorzystuje często tłuszcz z pieczenia jakiegoś mięsa/. A na finał koniecznie MAJERANEK..jak Flaki bez majeranku :P POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń