Składniki:
3 tuszki dorsza
pęczek świeżego koperku
3 ząbki czosnku polskiego
sok ze świeżej cytryny
50 gram masła
sól i pieprz cytrynowy
Sposób wykonania:
Tuszki dorsza umyłam, osuszyłam, skropiłam sokiem z cytryny, posypałam solą i pieprzem cytrynowym, pozostawiłam na dwie godziny w lodówce.
Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę, koperek rozdrobniłam. Niewielką ilość czosnku i koperku włożyłam do środka ryby, resztę posypałam po wierzchu. Na grzbiet ryby nałożyłam pokrojone w kosteczkę masełko, zawinęłam w folię. Zapiekałam przez 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
Żeby ryba mi nie przywarła na dół folii położyłam papier do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz