sobota, 7 marca 2015

Szczupak parzony z warzywami


Składniki:
700 gram szczupaka ( u mnie 4 dzwonki )
200 gram marchewki
150 gram selera
50 gram zielonego groszku
50 gram pory
Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy. 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, sok z połowy cytryny


Sposób wykonania:
Dzwonki szczupaka skropiłam sokiem z cytryny. Marchewkę, seler obrałam pokroiłam w słupki, por w półksiężyce. Do garnka włożyłam warzywa, zalałam wodą. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i płaską łyżeczkę soli. Zagotowałam, gotowałam przez dziesięć minut na wolnym ogniu. Włożyłam dzwonki szczupaka, ponownie zagotowałam. Na wolnym ogniu trzymałam przez minutę. Pozostawiłam pod przykryciem 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz