piątek, 13 października 2017

ciasto mocno kawowe



Składniki:

biszkopt:
5 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( creme)
2 łyżki cacao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa jasna :
2 śmietany 30% po 330 ml każda
opakowanie serka mascarpone
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
150 g gorzkiej czekolady

masa ciemna:
2  śmietany 30% po 330 ml każda
2 łyżki żelatyny
7 łyżek cappucino karmelowego

wierzch:
800 ml wody
3 łyżki cukru
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki kawy rozpuszczalnej creme

Sposób wykonania:

biszkopt:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cacao, kawę rozpuszczalną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180przez 20 minut.

masa jasna:
Czekoladę dobrze schłodzić , posiekać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodać mascarpone. Do ubitej masy wsypać posiekaną gorzką czekoladę. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto.

masa ciemna:
Śmietanę ubić z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Do ubitej masy dodać cappucino. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na jasną masę.

wierzch:
Wodę zagotować z cukrem. Odstawić dodać kawę rozpuszczalną i żelatynę dokładnie wymieszać, wystudzić. Tężejącą wylać na ciasto.

Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz