wtorek, 28 sierpnia 2012

Sos słodko -kwaśny

Przepis znalazłam w Przyślij Przepis. Postanowiłam wypróbować. Sos jest świetny. Nadaje się do spagetti, tortilli, na grila, do piersi z kurczaka, do ryżu. Ostatnio jadłam go z kanapką, którą posmarowałam majonezem i tym sosem - też super.


Składniki

3 kg cukinii ( bez skóry i pestek )
1 kg papryki,
1 kg cebuli,
2 puszki kukurydzy
przyprawy : sól, 1 szklanka octu, 50 dag cukru, 1 litr koncentratu pomidorowego, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka curry, 1 łyżka chilli,


Sposób wykonania:

Cukinię, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Posolić i odstawić na noc.
Odlać sok z warzyw do osobnego naczynia, bo gdy sos będzie za gęsty można go tym sokiem rozrzedzić.
Ocet i cukier zagotować, dodać warzywa. Gotować 20 minut ( od zagotowania ) , po czym dodać koncentrat pomidorowy, chilli, słodką paprykę i curry, gotować 10 minut, ciągle mieszając. Dodać kukurydzę, wymieszać i gorące wkładać do słoików. Odwrócić do góry dnem na 10 minut. Nie pasteryzować.


Co do słoika?    Domowa spiżarnia - sierpień

1 komentarz: