Sernik ten jest tak wilgotny, że rozpływa się w ustach
Składniki
SPÓD:30 dag mąki
pół kostki margaryny
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
MASA SEROWA:
1 kg twarogu
2 szklanki mleka
pół szklanki oleju
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
4 żółtka
2 całe jajka
aromat np. pomarańczowy
polewa z białek
4 białka
pół szklanki cukru
3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- 1.
-
spód
zagnieść ciasto z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia
schłodzić w zamrażarce
- 2.
-
żółtka zmiksować z jajkami i cukrem aż osiągniemy
puszystą masę. Naprzemiennie dodawać twaróg, mleko i budyń cały czas
miksując, aż do wyczerpania składników. na koniec dodać olej.
- 3.
-
na tradycyjną blachę do ciasta wyłożyć pergamin. Wyłożyć
spód. ( ja tarkuję na tarce z dużymi oczkami)Następnie wylać
przygotowaną masę serową i piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut
- 4.
-
białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Wyłożyć na gorący upieczony sernik i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika.
pysznie sie prezentuje!:)
OdpowiedzUsuń