Mój sposób przemycenie warzyw do obiadu.
Składniki
Szynka wieprzowa - 800 g
Cebula średnia - 2 szt
Por – ½
Średnia marchew – 4 szt
Seler – 1 szt
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, wedeta, sól, pieprz, papryka słodka, musztarda
Cebula średnia - 2 szt
Por – ½
Średnia marchew – 4 szt
Seler – 1 szt
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, wedeta, sól, pieprz, papryka słodka, musztarda
-
Sposób przygotowania
- 1.
- Mięso umyć, pokroić w plastry, posypać przyprawami, posmarować musztardą ( z jednej strony ) i odstawić na dwie godziny do lodówki.
- 2.
- Na patelni rozgrzać olej, mięso obtoczyć w mące i podsmażyć z dwóch stron . Włożyć do garnka z wodą (ja dałam 2 litry ) dodać listek laurowy, ziele angielskie, wedetę, sól i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min.
- 3.
- Warzywa obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę, por w plasterki a marchew i seler tarkować na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na patelni : najpierw cebula, a gdy się zeszkli dodać resztę warzyw. Dodać do podduszonego mięsa i razem dusić jeszcze ok. 20 minut. Sos doprawić do smaku , zagęścić zawiesiną. Bitki podawać z ryżem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz