Składniki
na nadzienie:
250 g twarogu w kostce
cukier
na ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
mąka zwykła
-
Sposób przygotowania
- 1. Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować kulki
-
- 2. Ugotować ziemniaki, odcedzić i odstawić do wystygnięcia, zmielić. Wyłożyć równo w misce, farsz podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i rozdzielić na 3 pozostałe. Do pustej części wsypać na 3/4 wysokości mąkę ziemniaczaną, następnie uzupełnić mąką zwykłą. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na tyle części ile jest kulek. ( u mnie było 16 ). Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i formować kule. Wrzucać na wrzącą lekko osoloną wodę i gotować po wypłynięciu ok. 3 -4 minuty na mniejszym ogniu. Podawać z bułką tartą smażoną na maśle lub ze śmietaną i cukrem.
środa, 22 sierpnia 2012
Knedle z twarogiem.
Tradycyjne knedle, to knedle ze śliwkami, ja lubię knedle z twarogiem. Podaje je z bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem. Obie wersje bardzo smaczne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
knedle uwielbiam! ale z taka ich wersja pierwszy raz sie spotykam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam knedle ;) Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z twarożkiem, na pewno zrobię z moim ulubionym Pilos:)
OdpowiedzUsuń