środa, 22 sierpnia 2012

Knedle z twarogiem.

Tradycyjne knedle, to knedle ze śliwkami, ja lubię knedle z twarogiem. Podaje je z bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem. Obie wersje bardzo smaczne.

  • Składniki

    na nadzienie:

    250 g twarogu w kostce

    cukier

    na ciasto:


    1 kg ugotowanych ziemniaków

    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    mąka zwykła

  • Sposób przygotowania

    1. Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować kulki

    2. Ugotować ziemniaki, odcedzić i odstawić do wystygnięcia, zmielić. Wyłożyć równo w misce, farsz podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i rozdzielić na 3 pozostałe. Do pustej części wsypać na 3/4 wysokości mąkę ziemniaczaną, następnie uzupełnić mąką zwykłą. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na tyle części ile jest kulek. ( u mnie było 16 ). Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i formować kule. Wrzucać na wrzącą lekko osoloną wodę i gotować po wypłynięciu ok. 3 -4 minuty na mniejszym ogniu. Podawać z bułką tartą smażoną na maśle lub ze śmietaną i cukrem.
     
     

3 komentarze:

  1. knedle uwielbiam! ale z taka ich wersja pierwszy raz sie spotykam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam knedle ;) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł z twarożkiem, na pewno zrobię z moim ulubionym Pilos:)

    OdpowiedzUsuń