sobota, 18 sierpnia 2012

KURKI W SOSIE ŚMIETANKOWO - ZIOŁOWYM

SEZON NA KURKI W PEŁNI, WIĘC ZROBIŁAM KURKI 
W SOSIE ŚMIETANKOWO-ZIOŁOWYM


Składniki

500 g kurek
1 cebula
pół kostki rosołowej
szklanka wody
mała śmietana
masło lub olej
sól, pieprz, zioła prowansalskie

  Sposób przygotowania

Kurki oczyścić umyć i pokroić na mniejsze kawałki cebulę pokroić w kostkę na patelni rozgrzać odrobinę masła lub oleju, dodać pokrojona w kostkę cebulę, zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać rosołek w kostce rozpuszczony w szklance gorącej wody, gotować ok 15 minut, dodać śmietanę, sól pieprz do smaku i zioła prowansalskie. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami.


2 komentarze:

  1. Przejrzalam calego Twojego bloga :) Super:P

    OdpowiedzUsuń
  2. hej, sos kurkowy mega przepyszny!!! :) a w połączeniu z pyzami z mięsem - no po prostu brak słów!! :):) świetny pomysł na obiadek, smakuje wyśmienicie! pozdrowienia z Poznania

    OdpowiedzUsuń