SEZON NA KURKI W PEŁNI, WIĘC ZROBIŁAM KURKI
W SOSIE ŚMIETANKOWO-ZIOŁOWYM
Składniki
500 g kurek
1 cebula
pół kostki rosołowej
szklanka wody
mała śmietana
masło lub olej
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1 cebula
pół kostki rosołowej
szklanka wody
mała śmietana
masło lub olej
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Kurki oczyścić umyć i pokroić na mniejsze kawałki
cebulę pokroić w kostkę
na patelni rozgrzać odrobinę masła lub oleju, dodać pokrojona w kostkę
cebulę, zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać rosołek w kostce
rozpuszczony w szklance gorącej wody, gotować ok 15 minut, dodać
śmietanę, sól pieprz do smaku i zioła prowansalskie. (Sos można zagęścić
łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub
ziemniakami.
Przejrzalam calego Twojego bloga :) Super:P
OdpowiedzUsuńhej, sos kurkowy mega przepyszny!!! :) a w połączeniu z pyzami z mięsem - no po prostu brak słów!! :):) świetny pomysł na obiadek, smakuje wyśmienicie! pozdrowienia z Poznania
OdpowiedzUsuń