Składniki
kurki 1 kg
papryka 1 szt
cebula 1 szt
ocet winny 6% szklanka
cukier 1/2 szklanki
liść laurowy 2 szt
pieprz w ziarenkach 6 szt
papryka słodka 1 łyżka
suszony estragon 1,5 łyżki
sól 1 łyżka
kwasek cytrynowy szczypta-
Sposób przygotowania
- Grzyby oczyścić umyć i osączyć. Paprykę umyć, pokroić w paski, a cebulkę w plasterki. Zagotować 2 szklanki lekko osolonej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego. Wrzucić kurki i gotować aż opadną na dno. Dołożyć paprykę i cebulę. Gotować 5 minut. Grzyby i warzywa wyjąć, wywar zagotować z przyprawami i ostudzić. Dodać cukier i sól. Zagotować i wlać ocet. Zalewę przecedzić. Na dnie słoików ułożyć przyprawy, a na nich grzyby z warzywami, zalać zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować 10 minut.
poniedziałek, 27 sierpnia 2012
KURKI W ZALEWIE Z DODATKIEM PAPRYKI
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz