poniedziałek, 27 sierpnia 2012

KURKI W ZALEWIE Z DODATKIEM PAPRYKI

  • Składniki

    kurki 1 kg
    papryka 1 szt
    cebula 1 szt
    ocet winny 6% szklanka
    cukier 1/2 szklanki
    liść laurowy 2 szt
    pieprz w ziarenkach 6 szt
    papryka słodka 1 łyżka
    suszony estragon 1,5 łyżki
    sól 1 łyżka
    kwasek cytrynowy szczypta
  • Sposób przygotowania


    Grzyby oczyścić umyć i osączyć. Paprykę umyć, pokroić w paski, a cebulkę w plasterki. Zagotować 2 szklanki lekko osolonej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego. Wrzucić kurki i gotować aż opadną na dno. Dołożyć paprykę i cebulę. Gotować 5 minut. Grzyby i warzywa wyjąć, wywar zagotować z przyprawami i ostudzić. Dodać cukier i sól. Zagotować i wlać ocet. Zalewę przecedzić. Na dnie słoików ułożyć przyprawy, a na nich grzyby z warzywami, zalać zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować 10 minut.


    Co do słoika?       Domowa spiżarnia - sierpień


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz