sobota, 18 sierpnia 2012

sałatka brokułowa z fetą , czerwoną fasolą i prażonym słonecznikiem




Składniki:

brokuł
puszka czerwonej fasoli
opakowanie sera feta
pół litra jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
prażony słonecznik
czosnek

Sposób przygotowania:


Brokuł pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie. ( 2 - 3 minuty od zagotowania, żeby nie był za miękki ) 
Fasolę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą 
Ser feta pokroić w kostkę 
Słonecznik podsmażyć na suchej patelni

Przygotować sos czosnkowy:

Do jogurtu naturalnego dodać 2 - 3 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę lub przeciśniętego przez praskę , sól, pieprz, i 2 łyżki majonezu


Sałatkę układamy warstwowo. 

Na dno naczynia kładziemy brokuł, na niego fasolę czerwoną, na koniec pokrojony ser feta. Wszystko polewamy sosem czosnkowym. i posypujemy uprażonym słonecznikiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz