sobota, 24 listopada 2012

KURCZAK PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI

Przepis Magdy Gessler, podpatrzony w telewizji.
Kurczak fajny , soczysty.



Składniki:

kurczak 1,50 do 1,70 kg
2 kg ziemniaków ( lub wg uznania )
1 piwo w butelce
przyprawa do kurczaka pikantna prymat
przyprawa do ziemniaków i frytek prymat
olej


Sposób wykonania:
 
kurczaka, oczyścić i umyć natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka prymat i odrobiną oleju, pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc. Ziemniaki obrać , pokroić w ćwiartki i posypać przyprawą do ziemniaków i frytek prymat z dodatkiem oleju. Usunąć etykiety z butelki. Kurczaka nadziać na otwartą butelkę z piwem, tak żeby główka butelki wystawała poza niego na środek brytfanki postawić kurczaka,  piec na termoobiegu w temperaturze 180 stopni tak długo ile ważył kurczak w połowie pieczenia wsypać ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz