poniedziałek, 28 stycznia 2013

CIASTO CAPPUCINO


Wspólnie z synem upiekłam je na 
Dzień Babci i Dziadka.




Składniki:

 biszkopt:
5 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( użyłam nescafe creme)
2 łyżki cacao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa:
0,5 litra mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cappucino śmietakowe
kostka masła

masa śmietanowa:
0,5litra śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy

Sposób wykonania:

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cacao, kawę rozpuszczalną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180przez 20 minut.


Odlać 0,5 szklanki mleka. Resztę zagotować z cukrem , dodać mąkę i cappucino rozrobione w 0,5 szklanki. Zagotować. Wystudzić, zmiksować z masłem.


Ubić kremówkę z cukrem waniliowym, dodać2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.



Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, następnie ubitą kremówkę. Wierzch posypać kawą cappucino. Schłodzić.

14 komentarzy:

  1. Aż ślinka a przy okazji zapraszam do konkursu: http://freeismylive.blogspot.com/2013/01/konkurs.htmlcieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto smacznie wygląda- szkoda, że w opisie nie ma rozmiarów blachy ;)
    Przydałoby to się bardzo bo nie wiem czy podwoić składniki, a mam blachę 30x39cm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mi się coś zdawało, że 0,5 l mleka będzie za mało! Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda. Ja zazwyczaj daję 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w pół szklanki gorącej wody, bo żelatyna zrobi się bardzo gęsta w tej tzw. małej ilości i ciężko ją wlać do ubitej śmietany. A 3 łyżeczki gwarantują, że świetnie się ją kroi nawet ja stoi bez lodówki. Pozdrawiam autorkę przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam ciasto na moje urodzinowe przyjęcie.Biszkopt urósł mi pięknie i tak samo pięknie opadł :( śmietana ubiła się na masło a masa budyniowa zlała się z ciast po prostu rozpłynęła :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciekawe :O mi jakoś wyszło może to dowód na to że gotowanie jest zbyt poważną sprawą by pozostawic to kobietą. Dlatego jest zawód KUCHARZ !!! upiekł bym je dla pani ale mam już dla kogo gotowac ... .

      Usuń
  5. Przykro mi że ci nie wyszło to ciasto :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, a ja robiłam kilkakrotnie i wyszło za każdym razem :) pyszne! Polecam spróbowac jeszcze raz. Dziękuje za przepis, na pewno wróce jeszcze na tą stronę :) Cappucino to moje ulubione ciasto, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciacho pychotka zrobiłam na urodziny synka wszystkim super smakowało i każdy zachwalał :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja tez zrobilam i co? biszkopt piekny ale masa jak zsiadla wyszla, a do bitej smietany jest pewne, ze nigdy w zyciu nie uzyje zelatyny!!!!! najlepszy jest fix, bo po zelatynie robi sie maslo.

    OdpowiedzUsuń
  9. W przepisie jest błąd, na pół litra mleka wyszło za słodkie. Zrobiłam z litra mleka, szklanki cukru i z 2 opakowań żelatyny i do tego wg. przepisu 6 łyżek cappucino. Do masy śmietanowej nie dawałam żelatyny. Blacha 24x35 cm

    OdpowiedzUsuń
  10. ja nie robię z żelatyną jak inni mój przepis to ;2 budynie zrobić wg.przepisu 1 czyli z mlekiem 0,5 l. 1 kos. masła kielonek wódki i 8 łyżek kawy w proszku capuccino czekoladowe.plus wcześniej stopione masło zimne miksuje i samo się robi sztywne. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. wlasnie zrobiłam to ciasto tylko nie wiem czy ta kremowka mi zgęstnieje w lodowce,moze podpowiecie

    OdpowiedzUsuń