czwartek, 29 stycznia 2015

MAKARONOWE MUSZLE ZE SZPINAKIEM


składniki:
1 opakowanie makaronu muszle
500 gram szpinaku
1 opakowanie sera feta
3 ząbki czosnku
ser żółty około 150 gram
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sos:
3 łyżki oliwy
1 średnia cebulka
2 ząbki czosnku
1 szklanka gęstego soku pomidorowego
1/2 łyżeczki bazylii
sól
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2,5 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
sposób wykonania:
sos beszamelowy:
W garnuszku roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać, cienkim strumieniem wlewać mleko, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
sos pomidorowy:
Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na oliwie, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i gęsty sok pomidorowy, bazylię, zagotowałam.
Makaron ugotowałam skracając o połowę czas który był podany na opakowaniu. Rozłożyłam na płaskiej powierzchni do wystudzenia.
Masło podgrzałam, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażyłam, dodałam rozdrobniony szpinak, dusiłam przez kilka minut, dodałam rozdrobniony ser feta, mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przestudziłam.
Szpinakowym nadzieniem napełniłam makaron. Dno naczynia żaroodpornego posmarowałam masełkiem, wylałam wcześniej przygotowany pomidorowy sos, ułożyłam napełnione szpinakiem muszle. 
Całość zalałam sosem beszamelowym. Ser żółty potarkowałam na średnich oczkach, posypałam po wierzchu. 

Piekłam pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

2 komentarze: