wtorek, 27 stycznia 2015

klopsiki mięsno rybne w zalewie octowej


składniki:
500 gram ryby ( u mnie ze skórą )
500 gram łopatki
2 jajka
garść bułki tartej
przyprawy:
sól, pieprz, wegeta, czosnek

zalewa:
4 szklanki wywaru od gotowania klopsików
1 szklanka octu
1/2 szklanki cukru

dodatkowo:
1 marchewka
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
łyżka soli
kilka ziarenek pieprzu

Sposób wykonania:
Mięso ryby zmieliłam dwa razy na sitku o bardzo małych oczkach ( takich jak na pasztet ), łopatkę na tradycyjnych. Dodałam jajka, garść bułki tartej. Do smaku doprawiłam solą, pieprzem, wegetą i świeżym czosnkiem ( 3 ząbki, przeciśnięte przez praskę).
Wodę zagotowałam z solą , liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i marchewką obraną, pokrojoną  w plastry. Gotowałam około 15 minut. 
Z masy mięsno - rybnej uformowałam klopsiki, wkładałam do wrzątku, gotowałam na wolnym ogniu około 15 minut. Przełożyłam do słoiczków. 
Do osobnego garnka odlałam 4 szklanki wody, dodałam cukier, ocet ( ewentualnie sól gdyby okazało się że wywar od gotowania klopsików był za mało słony ), zagotowałam.


Gorącą zalewą zalałam klopsiki, zakręciłam. Pozostawiłam na 2 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz