wtorek, 2 czerwca 2015

Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki


Składniki:
duże krewetki ( moje po obraniu miały 200 gram )
50 gram masła
2 łyżki świeżej natki pietruszki
4-5 ząbków czosnku
sól, cytryna, pieprz cayenne, oliwa z oliwek
Obieranie:
Krewetki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
Oderwij pancerzyk od główki , obetnij ją za pomocą noża.
Jedną ręką trzymaj krewetkę, a drugą, rozpoczynając od miejsca w którym była głowa zdejmij skorupkę.
Oderwij nóżki.
Na koniec oderwij ogon.
Za pomocą ostrego noża natnij krewetkę wzdłuż zewnętrznej jej krawędzi. Rozchyl usuń cienką ciemną żyłkę. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą noża delikatnie ją podważając.
Tak samo usuń żyłkę która znajduje się pod spodem krewetki ( jest biała ).
Krewetki dokładnie opłucz w zimnej wodzie, osusz.
Sposób wykonania:
Do miseczki wlej 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj sól i niewielką ilość pieprzu cayenne i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, włóż krewetki, wymieszaj. Pozostaw na godzinę w lodówce.

Na patelni rozgrzej masło, włóż przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez pół minuty. Włóż krewetki i smaż na wolnym ogniu przez 2 minuty z jednej strony. Krewetki przełóż na druga stronę, smaż następne 2 minuty.Pod koniec smażenia dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Przełóż na talerz, skrop sokiem z cytryny. 

¡Viva España! Edycja II

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz