wtorek, 27 października 2015

bigos z jarmużu

Składniki:
500 g jarmużu
250 gram kiełbasy np. podwawelskiej
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pieprz
sól

Sposób wykonania:

Liście jarmużu umyłam, wycięłam z nich twarde części, pokroiłam w paski. W garnku zagotowałam pół litra wody ( opcjonalnie ), dodałam jarmuż. Gotowałam przez kilka minut aż zmiękł. Kiełbaskę pokroiłam w kostkę podsmażyłam na patelni, dodałam do jarmużu, gotowałam dalej.
Na patelni rozgrzałam masło dodałam posiekaną cebulkę podsmażyłam , dodałam mąkę smażyłam jeszcze przez chwilę. Połączyłam z jarmużem, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gotowałam na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz