poniedziałek, 2 listopada 2015

Królik duszony z warzywami


Składniki:
100 gram świeżego boczku
1 kg królika
400 gram obranej pokrojonej w plastry marchwi
200 gram korzenia selera pokrojonego w grubą kostkę
1 cebula pokrojona w grube piórka
100 gram świeżego lub mrożonego zielonego groszku
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
łyżka suszonego tymianku
250 ml białego, wytrawnego wina
100 gram masła
100 gram pora
100 ml oliwy z oliwek




Sposób wykonania:

Czosnek obrałam, rozgniotłam. Na rozgrzaną patelnię nalałam niewielką ilość oliwy z oliwek rozgnieciony czosnek i cebulkę, zeszkliłam. Dodałam 50 g masła, marchewkę, seler, por pokrojony w półksiężyce, sól, pieprz,tymianek. Chwilkę poddusiłam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
Królika ( u mnie comber ) podzieliłam na mniejsze kawałki , natarłam solą, pieprzem, podlałam odrobiną oliwy z oliwek. Odstawiłam na 2 godziny do lodówki.
Na patelnię wlałam resztę oliwy z oliwek , podgrzałam, obsmażyłam mięso królicze z dwóch stron na złotobrązowy kolor, dodałam resztę masła i wino, zagotowałam. Królika z zawartością przełożyłam do żaroodpornego naczynia, posypałam zielonym groszkiem i boczkiem podsmażonym na suchej patelni.
Dusiłam w piekarniku włączonym na termoobieg przez 1,5 h nastawionym na 170 stopni.
KRÓLIK PRZYGOTOWANY DO PIECZENIA.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz