Składniki:
100 gram świeżego
boczku
1 kg królika
400 gram obranej
pokrojonej w plastry marchwi
200 gram korzenia
selera pokrojonego w grubą kostkę
1 cebula pokrojona w
grube piórka
100 gram świeżego
lub mrożonego zielonego groszku
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
łyżka suszonego tymianku
250 ml białego,
wytrawnego wina
100 gram masła
100 gram pora
100 ml oliwy z
oliwek
Sposób wykonania:
Czosnek obrałam,
rozgniotłam. Na rozgrzaną patelnię nalałam niewielką ilość
oliwy z oliwek rozgnieciony czosnek i cebulkę, zeszkliłam. Dodałam
50 g masła, marchewkę, seler, por pokrojony w półksiężyce, sól,
pieprz,tymianek. Chwilkę poddusiłam, przełożyłam do naczynia
żaroodpornego.
Królika ( u mnie
comber ) podzieliłam na mniejsze kawałki , natarłam solą,
pieprzem, podlałam odrobiną oliwy z oliwek. Odstawiłam na 2
godziny do lodówki.
Na patelnię wlałam
resztę oliwy z oliwek , podgrzałam, obsmażyłam mięso królicze z
dwóch stron na złotobrązowy kolor, dodałam resztę masła i wino,
zagotowałam. Królika z zawartością przełożyłam do
żaroodpornego naczynia, posypałam zielonym groszkiem i boczkiem
podsmażonym na suchej patelni.
Dusiłam w
piekarniku włączonym na termoobieg przez 1,5 h nastawionym na 170
stopni.
KRÓLIK PRZYGOTOWANY DO PIECZENIA.
20 yrs old VP Accounting Dolph Murphy, hailing from Saint-Jovite enjoys watching movies like Where Danger Lives and Foraging. Took a trip to Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu and drives a Aston Martin DB3S. teraz kliknij w link
OdpowiedzUsuń