wtorek, 10 lipca 2018

Placki z cukinii

Składniki:
średniej wielkości cukinia ( u mnie 800 gram )
2 jajka
ząbek czosnku
średniej wielkości cebula
łyżeczka koperku
6 łyżek mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Cukinię umyłam, osuszyłam, starkowałam na tarce o dużych oczkach, posoliłam, odstawiłam na 30 minut żeby puściła sok.
Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę, czosnek przepuściłam przez praskę, koperek rozdrobniłam. 
Cukinię odsączyłam, wycisnęłam. Dodałam: cebulkę, czosnek, jajka, mąkę, koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałam. Smażyłam na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano.
Podawałam z jogurtem naturalnym.

1 komentarz: