niedziela, 11 listopada 2012

TARTA Z CEBULKĄ I KIEŁBASKĄ



SKŁADNIKI:

na ciasto:

szklanka mąki
1/2 kostki margaryny
1 żółtko
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli

na farsz:

4 jajka
200 ml śmietany 18 %
20 dag kiełbasy
2 cebule
150 gram sera żółtego
sól, pieprz, oregano, majeranek


SPOSÓB WYKONANIA:

Z podanych składników przygotować ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.
Kiełbaskę i cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć.
jajka wymieszać ze śmietaną, dodać podsmażoną kiełbaskę z cebulką i potarkowany ser. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, oregano i majerankiem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, wypełnić nim posmarowane masłem naczynie do tarty. Wstawić na 10 minut do nagrzanego  piekarnika. ( przed pieczeniem ciasto należy ponakówać widelcem.)
Następnie wylać masę i piec jeszcze przez 35 minut.

1 komentarz:

  1. Fajna robota mianuje Twoj blog do Leibster Award.Pozdrawiam.
    http://kocurkowakuchniababuni2.blox.pl/2012/11/LEIBSTER-AWARD.html

    OdpowiedzUsuń