sobota, 5 stycznia 2013

BISZKOPT Z GALARETKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

Ciasto jest bardzo smaczne. Niezbyt słodkie. Spód można delikatnie nasączyć.




SKŁADNIKI:

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 galaretki o różnych smakach
  • 3 śmietany małe 18 %
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru


PRZYGOTOWANIE: 

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 do 30 minut. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Pozostawić do stężenia, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać zimną żelatynę. Na koniec wymieszać z galaretkami. Zimny biszkopt przekroić na pół, wyłożyć masę z galaretek i bitej śmietany, wyrównać , przykryć drugą częścią biszkoptu. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem

6 komentarzy:

  1. Pamiętam jak kiedyś go jadłam i od razu przypadł mi do gustu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam masę galaretkową, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Czy w przepisaie na pewno chodzi o śmietany 18%? Bitą śmietanę zawsze robiłam ze śmietany 30%. Proszę o odpowiedź :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Na pewno chodzi o śmietany 18 % które ubija się z cukrem pudrem, a na koniec dodaje się rozpuszczoną żelatynę

    OdpowiedzUsuń
  5. a jakich wymiarów użyła Pani formy? nie chce miec cienkiego biszkoptu :<

    OdpowiedzUsuń
  6. 24 x 32 tradycyjna prostokątna

    OdpowiedzUsuń