niedziela, 27 stycznia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Z barszczykiem, smażone, z sosem grzybowym, czy z masełkiem  . . . . .



Składniki:

farsz:
1 kg kapusty kiszonej
100 g grzybów suszonych
2 cebule
sól,
pieprz
wegeta
olej

ciasto na pierogi:
60 dag mąki do 1 kg
1 jajko
ciepła woda
olej


Sposób wykonania:

Farsz :
Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, ugotować, odcedzić i zmielić na dużych oczkach.. Kapustę kiszoną wypłukać, ugotować z dodatkiem soli, odcedzić, wycisnąć i pokroić na drobno. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cebulę, podsmażyć, następnie dodać grzyby i podsmażyć razem z cebulą , na koniec wsypać kapustę. Doprawić do smaku ciągle mieszając. Wystudzić. 

Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól i olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne należy przykryć je ściereczką żeby się nie zeschło. 


Wykonanie pierogów: 
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wyciąć z ciasta krążki, układać na nich farsz a następnie skleić. Do gotującej osolonej wody wkładać pierogi. Gotować ok. 5 min od wypłynięcia. Warto do wody dodać łyżkę oleju - pierogi wtedy nie sklejają się.

2 komentarze: