piątek, 1 lutego 2013

Gołąbki z włoskiej kapusty



Większość osób uważa,że gołąbki są bardzo pracochłonne, choć bardzo smaczne. 
Używając włoskiej kapusty skrócimy czas gotowania, jest bardziej delikatna, elastyczna i szybko się gotuje. 


Składniki:

300 g ryżu
600 g mięsa mielonego
1 cebula
sól, pieprz, wegeta
włoska kapusta

Sposób wykonania:

Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. Ryż ugotować , przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem i wegetą. Na każdy liść nakładać farsz. Ciasno zwinąć. Brytfankę wyłożyć liśćmi kapusty. Poukładać ciasno gołąbki. Zalać wodą od parzenia kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę. Przykryć liściem od kapusty. Lekko przycisnąć talerzem. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Podawać z sosem pomidorowym


1 komentarz: