piątek, 24 maja 2013

KRUCHE Z WIŚNIAMI





Składniki:

ciasto:
3 szklanki maki
1/2 szklanka cukru
6 żółtek
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa bezowa:
6białek
kisiel - ja dałam cytrynowy
szczypta soli
1 szklanka cukru

Dodatkowo: drylowane wiśnie ok 1/2 l. słoika

Sposób wykonania:

Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, margaryny i żółtek zagniotłam ciasto. Podzieliłam na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Schłodziłam w lodówce.
Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłożyłam potarkowane ciasto ( spód ciasto 2/3 ). Na ciasto wyłożyłam owoce. Białka ubiłam z cukrem i szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodałam kisiel. Wyłożyłam na owoce.Wierzch przykryłam drugą częścią potarkowanego ciasta. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

1 komentarz: