Składniki:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cacao
duża butelka soku marchew jabłko truskawka
3 budynie śmietankowe
3 czerwone galaretki
śmietana 30% 500 ml
2 opakowania delicji
Przygotować biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej.
Mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia, cacao wymieszać, stopniowo dodawać do ubitej masy
( delikatnie mieszając łyżką )
Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Masa budyniowa:
odlać
szklankę soku , dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku
zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę
położyć na wystudzony biszkopt.Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje.
Masa śmietanowa:
Galaretkę
rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody wystudzić. Ubić schłodzoną
śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną
galaretkę. Wyłożyć na delicje.
Wierzch:
2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Tężejącą wyłożyć na wierz ciasta. Dobrze schłodzić.
wygląda świetnie, przydał by mi się taki kawałek do kawy:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciacho ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń