Składniki:
2 jajka
1/2 kostki drożdży
2 szklanki mleka
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
dodatkowo: olej i cukier puder
Sposób wykonania:
Drożdże rozpuściłam w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Jajka zmiksowałam z cukrem, dodałam mleko, rozpuszczone drożdże , szczyptę soli i mąkę, dokładnie wymieszałam . Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryłam ściereczką, pozostawiłam do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzałam olej, łyżką nabierałam niewielką ilość wyrośniętego ciasta, kładłam na rozgrzany tłuszcz. Smażyłam na wolnym ogniu z dwóch stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
przepięknie zarumienione :)
OdpowiedzUsuń