wtorek, 25 lutego 2014

Bliny drożdżowe




Składniki:
2 jajka
1/2 kostki drożdży
2 szklanki mleka
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
dodatkowo: olej i cukier puder

Sposób wykonania:

Drożdże rozpuściłam w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Jajka zmiksowałam z cukrem, dodałam mleko, rozpuszczone drożdże , szczyptę soli i mąkę, dokładnie wymieszałam . Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryłam ściereczką, pozostawiłam do wyrośnięcia. 
Na patelni rozgrzałam  olej, łyżką nabierałam niewielką ilość wyrośniętego ciasta, kładłam na rozgrzany tłuszcz. Smażyłam na wolnym ogniu z dwóch stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.


1 komentarz: