poniedziałek, 13 października 2014

Lasagne



Składniki:

opakowanie makaronu lasagne

500 gram mięsa mielonego
500 ml sosu słodko - kwaśnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

400 gram sera żółtego

sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2,5 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób wykonania:

sos beszamelowy:
W garnuszku roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać, cienkim strumieniem wlewać mleko, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

nadzienie:
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać mięso mielone , smażyć je aż straci różowy kolor. Wlać sos słodko - kwaśny, rozdrobniony czosnek, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem.


Ser żółty potarkować na dużych oczkach.

Blaszkę wysmarować tłuszczem, na dno ułożyć makaron, nadzienie mięsne, ser żółty i sos beszamelowy, czynność powtórzyć. Wierzch przykryć makaronem posmarować pozostałym sosem beszamelowym, posypać resztą tartego sera. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz