Składniki:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
7 łyżek wody
1 kostka margaryny
10 dag orzechów
włoskich
3 – 4 jabłka
1 gruszka
garść rodzynek
Sposób wykonania:
Margarynę
rozpuściłam z cukrem, kakao i wodą. Rodzynki namoczyłam,
osuszyłam na papierowym ręczniku. Orzechy posiekałam, jabłka i
gruszę obrałam, pokroiłam w kostkę.
Przestudzoną, ale
jeszcze ciepłą masę wymieszałam z żółtkami, mąką, sodą i
proszkiem do pieczenia. Dodałam ubitą pianę z białek, pokrojone
owoce, rodzynki i orzechy. Ciasto wyłożyłam na blasze o średnicy
24x33. Piekłam w temperaturze 180ºC
przez 50 minut ( do suchego patyczka ).
Gdy
ostygło wierzch polałam polewą czekoladową.
Też często je robię.
OdpowiedzUsuń