poniedziałek, 16 listopada 2015

ciasto meksykańskie



Składniki:

1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
7 łyżek wody
1 kostka margaryny
10 dag orzechów włoskich
3 – 4 jabłka
1 gruszka
garść rodzynek

Sposób wykonania:

Margarynę rozpuściłam z cukrem, kakao i wodą. Rodzynki namoczyłam, osuszyłam na papierowym ręczniku. Orzechy posiekałam, jabłka i gruszę obrałam, pokroiłam w kostkę.
Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą masę wymieszałam z żółtkami, mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodałam ubitą pianę z białek, pokrojone owoce, rodzynki i orzechy. Ciasto wyłożyłam na blasze o średnicy 24x33. Piekłam w temperaturze 180ºC przez 50 minut ( do suchego patyczka ).
Gdy ostygło wierzch polałam polewą czekoladową.

1 komentarz: