Ciasto:
4 szklanki mąki
sól
woda
1 jajko
1 łyżka oleju
Farsz:
500 gram świeżej wątróbki drobiowej
3 cebule pokrojone w drobną kosteczkę
1 jajko
4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Mąkę przesiałam do miski, dodałam jajko, szczyptę soli, olej,
wodę ( opcjonalnie ) zagniotłam ciasto.
Cebulkę zeszkliłam na maśle , dodałam wątróbki, smażyłam
przez 7 – 8 minut co jakiś czas mieszając, przestudziłam, zmieliłam. Do farszu
dodałam kaszę, zmielone wątróbki, jajko, sól i pieprz, wymieszałam.
Ciasto rozwałkowałam , szklanką wycinałam krążki, zlepiłam
brzegi. Gotowałam do miękkości ciasta.
Można podawać z grzybowym sosem lub smażone na patelni.
nie jadłam taki ale chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)