niedziela, 22 listopada 2015

Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką


Ciasto:
4 szklanki mąki
sól
woda
1 jajko
1 łyżka oleju

Farsz:
500 gram świeżej wątróbki drobiowej
3 cebule pokrojone w drobną kosteczkę
1 jajko
4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
4 łyżki oleju
sól, pieprz
 

Sposób wykonania:
Mąkę przesiałam do miski, dodałam jajko, szczyptę soli, olej, wodę ( opcjonalnie ) zagniotłam ciasto.

Cebulkę zeszkliłam na maśle , dodałam wątróbki, smażyłam przez 7 – 8 minut co jakiś czas mieszając, przestudziłam, zmieliłam. Do farszu dodałam kaszę, zmielone wątróbki, jajko, sól i pieprz, wymieszałam.
Ciasto rozwałkowałam , szklanką wycinałam krążki, zlepiłam brzegi. Gotowałam do miękkości ciasta.

Można podawać z grzybowym sosem lub smażone na patelni.

1 komentarz:

  1. nie jadłam taki ale chętnie wypróbuję ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń