Składniki:
1 kg szczupaka
1 duża śmietana 18
%
2 szklanki bulionu
300 gram świeżych
prawdziwków
sól, pieprz, olej,
mąka, cytryna, masło
Sposób wykonania:
Oczyszczonego
szczupaka umyłam, pokroiłam w dzwonka, posypałam solą, pieprzem,
skropiłam sokiem z cytryny. Olej podgrzałam, dzwonka ryby
panierowałam w mące, usmażyłam, przełożyłam do naczynia.
Grzybki oczyściłam,umyłam, pokroiłam w plasterki, smażyłam na
wolnym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Zalałam dwiema
szklankami bulionu, zagotowałam, dodałam śmietanę, ponownie
zagotowałam. Tak przygotowanym sosem polałam rybę. Zapiekałam w
temp. 180 stopni przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz