sobota, 7 listopada 2015

Ciasto lion


Składniki:
spód:
400 g herbatników
440 g masy krówkowej
masa serowa z batonikami:
750g serka mascarpone
150 ml śmietanki kremowej 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 batony lion
masa śmietanowa:
500 g śmietany kremowej 36 %
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fix
2 batony lion
 


Sposób wykonania:
Dno blaszki o wymiarach 24x33 wykładamy herbatnikami, smarujemy masą krówkową, przykrywamy warstwą herbatników.
Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Batony siekamy, dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wykładamy na herbatniki. Przykrywamy warstwą herbatników.

Śmietanę 36 % ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Rozsmarowujemy po herbatnikach. Wierzch posypujemy posiekanymi batonami. Na noc wstawiamy do lodówki.


3 komentarze:

  1. niesamowicie słodziutko wygląda;) uwielbiam takie ciasta;) a zapraszam na ''sernik z miodowymi roladkami'' pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj. Promujemy przepisy blogerów. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Dołącz do nas, a nie pożałujesz :)
    W razie jakichkolwiek pytań pisz na: kontakt@katalogsmakow.pl
    Pozdrawiamy serdecznie, www.katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń