Składniki:
1,20
kg królika
200
gram małych pieczarek
1
niezbyt duży por pokrojony w plasterki
4
marchewki pokrojone na 4 cm kawałki
600
gram ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki
3
niezbyt duże cebule obrane i przekrojone na 4 części
2,5
szklanki bulionu
4
ząbki czosnku
4
ziarna ziela angielskiego
2
listki laurowe
70 g
masła
oliwa
z oliwek
sól,
pieprz, papryka słodka
Sposób
wykonania:
Pieczarki
umyłam, osuszyłam, podsmażyłam na maśle. Kawałki królika
oprószyłam solą, pieprzem, podsmażyłam na oliwie z oliwek.
Ćwiartki
ziemniaków oprószyłam solą i czerwoną papryką, podsmażyłam na
maśle. Do brytfany włożyłam podsmażone pieczarki, marchewkę,
cebulkę, czosnek i por. Ułożyłam mięsko. Dodałam liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Zalałam bulionem.
Wstawiłam na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200ºC.
Dodałam podsmażone
ziemniaki, wymieszałam. Temperaturę w piekarniku zmniejszyłam do
180ºC.
Piekłam jeszcze przez 1 godzinę.
21 year-old Software Engineer IV Kori McCrisken, hailing from Cumberland enjoys watching movies like Funny Bones and Polo. Took a trip to Historic Town of Grand-Bassam and drives a Mazda5. prosto ze zrodla
OdpowiedzUsuń