wtorek, 23 października 2012

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI PIECZARKAMI I KALAFIOREM

         Przepis na tą zapiekankę dostałam od znajomej z pracy.


Składniki:


Sposób wykonania:

Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry , podsmażyć na patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego.


Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry , podsmażyć, ułożyć na ziemniaki.




Kalafior umyć, pokroić na mniejsze cząstki, obgotować, wyłożyć na pieczarki.


Sos:
Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, wlać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. Dodać śmietanę a na koniec carry. Zagotować. 



Gorący sos wylać na zapiekankę. 


Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika  ( temperatura 180 stopni ) przez około 45 minut.







3 komentarze: