wtorek, 9 października 2012

marynowane podgrzybki





Składniki :

małe twarde kapelusze podgrzybków
woda
sól
cukier
ocet
liść laurowy
ziele angielskie
kolorowy pieprz
cebula




Sposób wykonania:



Małe twarde kapelusze podgrzybków wyczyścić, umyć pod bieżącą wodą, obgotować. Przecedzić, opłukać pod bieżącą wodą.

Zalewa:

Na każdy litr wody należy dać 1/2 szklanki cukru, łyżeczkę soli i szklankę octu 10 %. Zalewę należy zagotować.

Do słoiczków włożyć grzybki ok. 3/4 słoika. Dodać 1/4 średniej cebuli pokrojonej w półksiężyce liść laurowy, dwa ziela angielskie i parę ziarenek pieprzu kolorowego. Gorącą zalać grzybki. Zamknąć szczelnie słoiki. Pasteryzować 15 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz