piątek, 8 lutego 2013

CIASTO Z BANANAMI

Po raz pierwszy to ciasto jadłam u mojej bratowej. Bardzo mi smakowało, wiec zrobiłam je w domu. Ciasto jest bardzo proste i smaczne :)

Składniki:

Masa budyniowa:
½ litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
½ szklanki cukru pudru
kostka masła
3 banany

masa śmietanowa:
2 śmietany 30 % po 330 ml ( kupiłam w Biedronce)
1 galaretka cytrynowa
½ szklanki cukru pudru

dodatkowo:
2 opakowania krakersów po 200 gram
masa krówkowa


Sposób wykonania:

Z ½ litra mleka odlałam pół szklanki, dodałam żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam. Resztę mleka zagotowałam. Wlałam przygotowaną masę mączno – jajeczną i cały czas mieszając doprowadziłam do zagotowania.( Masa powinna być gęsta jak budyń )
Masę wystudziłam – do prawie zimnej dodałam masło i cukier puder, zmiksowałam ( tak długo aż stała się puszysta ). Na koniec wrzuciłam pokrojone w kosteczkę banany i wymieszałam łyżką.

Dno blaszki o średnicy ok. 22x33 cm wyłożyłam krakersami. Na nie położyłam masę budyniową, którą przykryłam następną warstwą krakersów.

Bitą śmietanę ubiłam z cukrem pudrem . Pod koniec dodałam zimną ale nie tężejącą galaretkę cytrynową, którą wcześniej rozpuściłam w ½ szklanki wody. Tak przygotowaną masę wyłożyłam na krakersy. Masę przykryłam następną warstwą krakersów. Wierzch ciasta posmarowałam masą krówkową, którą wcześniej delikatnie podgrzałam ( w celu lepszego rozprowadzenia się masy )


16 komentarzy:

  1. bardzo smakowicie wygląda, chyba też spróbuję go zrobić w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam ciasto bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaa, musi obłędnie smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, uwielbiam ciasta z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudownie i juz czuje smak kajmaku , który uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada wyśmienicie :D mam zamiar dzisiaj je upiec na urodziny:) tylko mam pytanie, czy to ciasto trzeba trzymac w lodowce? czy w pokojowej temperaturze? ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. a jakie maja byc krakersy solone czy nie solone

    OdpowiedzUsuń
  8. A ta śmietana to kremówka 30% czy zwykła śmietana 30%?

    OdpowiedzUsuń
  9. a czy zamiast krakersów mozna dac herbatniki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, z tym że krakersy dają lekki słony smak

      Usuń