wtorek, 26 marca 2013

Keks pieczarkowo - warzywny




Składniki:

0,5 kg pieczarek
2 cebule
5 jajek
20 dag żółtego sera
20 dag wędliny
1 czerwona papryka
1 pczek natki pietruszki
1/2 kostki masła
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pieprz, sól


Sposób wykonania:

Pieczarki oczyścić pokroić, cebulę obrać pokroić w kostkę paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na odrobinie oleju, przestudzić. Natkę posiekać, ser żółty potarkować na tarce o dużych oczkach.
Masło utrzeć z żółtkami , dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo resztę składników.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej keksówki. (moja miała 27 x 8 cm)  Piec w temperaturze 180 stopni Celcjusza przez 1 h.

1 komentarz: