poniedziałek, 4 lutego 2013

Zupa grzybowa.

Zupa grzybowa, to idealna zupa na obiad. Można ją podawać z makaronem, ziemniakami, kluseczkami. Można  zabielić śmietaną ale niekoniecznie.



Składniki:

50 g suszonych grzybów ( ja miałam podgrzybki )
3  - 4 ziemniaki
Na wywar:
porcja rosołowa
2 - 3 marchewki
1/2 selera
1/2 por
1/2 pietruszki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
pieprz w ziarenkach
sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku 


Sposób wykonania:

Z wyżej wymienionych składników ugotowałam wywar, przecedziłam, marchewkę pokroiłam w kosteczkę i dodałam z powrotem do wywaru. Suszone grzybki wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie ( na około 2-3 godziny) Następnie je ugotowałam, przecedziłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Do swojego wywaru wlałam wodę z gotowania grzybków, dodałam obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaczki i grzybki. Wszystko razem gotowałam ok 10-15 minut. ( aż ziemniaczki zrobiły się miękkie ) Doprawiłam do smaku.  

wersja ze śmietaną

2 komentarze: