niedziela, 17 marca 2013

PASZTET WIEPRZOWY




Przepis z gazety. 
Pasztet bardzo smaczny. 



Składniki:

60 dag wieprzowiny
25 dag wątróbek drobiowych
20 dag słoniny
3 jajka
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie,sól, pieprz, gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
dodatkowo: bułka tarta i masło


Sposób wykonania:

Wieprzowinę ugotować z przyprawami. W rondelku na maśle zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, dodać pokrojoną słoninę( 15 dag ), dusić przez ok. 15 minut, dodać wątróbki i ugotowaną wieprzowinę podlać szklanką wywaru ( z gotowania mięsa ), gotować przez 5 minut. Schłodzić, zmielić - 3 razy. doprawić do smaku, wbić jajka i dokładnie wymieszać.
Formę do pasztetu posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć cienkie plastry pozostałej słoniny na dno formy, napełnić masą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, przykryte folią.



3 komentarze:

  1. Ładnie wygląda i musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skusiłam się i zrobiłam na te Święta, właśnie kosztuję - jest pyszny!!!

      Usuń