wtorek, 5 marca 2013

NAPOLEONKA NA KRAKERSACH





Składniki na blachę 30 x 21 cm:

1 op krakersów ( solone )
1 litr mleka
1 kostka masła
1 szkl cukru
3 x cukier waniliowy
1 szkl mąki
4 żółtka
cukier puder do posypania



Wykonanie:

W blaszce rozkładamy warstwę krakersów.
Do sporego naczynia wsypujemy mąkę, zalewamy częścią mleka i mieszamy, dodajemy żółtka.
Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym  i masłem.
Kiedy mleko będzie się gotować, zestawiamy je z ognia, wlewamy masę mączno jajeczną , mieszamy dynamicznie a potem jeszcze chwilę gotujemy.
Ciepłą masę wylewamy na krakersy, od razu przykrywamy wierzchnią warstwą ciastek.
Zostawiamy do ostygnięcia a potem wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Szybko i smacznie:) podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  2. szybki i prosty sposób na deser, też czasami robię to ciasto bez pieczenia, bardzo je lubię, polecam jeszcze 3 bita też jest smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też dzisiaj napoleonka na krakersach :))))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile kcal ma jeden taki kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  5. 30 yrs old Structural Engineer Fianna O'Collopy, hailing from Saint-Hyacinthe enjoys watching movies like Not Another Happy Ending and Driving. Took a trip to Ironbridge Gorge and drives a Ferrari 250 GT LWB California. Najwiecej artykul

    OdpowiedzUsuń