poniedziałek, 18 marca 2013

Smażone motyle i kwiatki

Ciasteczka z zapomnianych foremek smażone w ębokim oleju. 
Smak dzieciństwa.


Składniki:
 
- 2 jajka
- 1 szkl. mąki
- ¾ szkl. wody
- olej do smażenia
- cukier puder

Sposób wykonania:

Jajka, mąkę i wodę dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być troszeczkę bardziej gęste niż na naleśniki.
Foremki dobrze rozgrzewamy w tłuszczu, jeśli będą za zimne to ciasto nie zejdzie nam z foremki do oleju.  


Foremkę zanurzamy do 2/3 wysokości w cieście i ponownie wkładamy do gorącego tłuszczu. Ciasto powinno ładnie napęcznieć i oderwać się od foremki. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. fajne kształty:) gdzie można kupić takie formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremki, które mam mają ponad 20 lat. Nie wiem czy można je kupić w sklepie, może na allegro lub na rynku - na stoiskach ze starociami. . ..

      Usuń