środa, 9 października 2013

maślaki w occie

Przepis zalewy powinien wystarczyć na  6 ćwiartkowych słoiczków grzybków.

Składniki:
maślaki
cebula
Zalewa:
1 szklanka octu
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 litr wody
5 - 6 ziarenek ziela angielskiego
pieprz w ziarenkach

Sposób wykonania:
Maślaki obrać, umyć obgotować.
Z wody, octu, cukru i soli przygotować zalewę. 
Grzyby przełożyć do słoików nie więcej niż na 3/4 wysokości. Cebulę obrać pokroić w piórka, posypać na wierz na maślaki. Do każdego dodać ziarenko ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Zalać gorącą zalewą. Słoiki szczelnie zamknąć. pasteryzować przez 15 minut. Studzić przewrócone do góry dnem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz