czwartek, 10 października 2013

porterówka - nalewka z piwem




Składniki:
2 piwa porter
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
200 ml spirytusu 

Sposób wykonania:
Do garnka wlewamy piwo, dodajemy cukier i cukier waniliowy, podgrzewamy aż się rozpuści, studzimy. Do tak przygotowanego, zimnego syropu wlewamy spirytus, mieszamy, rozlewamy do butelek. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.

5 komentarzy:

  1. Ale to mocne:)ale mały kieliszeczek...czemu nie?

    OdpowiedzUsuń
  2. jak się przegryzie ma bardzo fajny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile to ma procent,ta nalewka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy spirytus należy wymieszać z wodą? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń